onsdag den 18. november 2009

Ny Melvillebog til januar - Erik Clausens biografi "Clausen"




Saml inspiration til mødet 17 januar 2010 her:

Arbejderknægten, gøgleren, kunstneren og oprøreren Erik Clausens personlige historie om en kulørt og knubbet opvækst i Sydhavnen og på stenbroen i efterkrigstidens Danmark som en del af ´Det dårlige selskab´.

Fortællingen bygges i al væsentlighed kronologisk op og falder i to dele:

Første del: Opvækst og oprør. Eriks barndom (f. marts 1942) og opvækst i Sydhavnen, familien (jævn folk), velfærdsstatens indførelse, læreplads og svendebrev som maler. Den første tid om kunstmaler og mødet med kvinden i hans liv, Pernille, på Krogerup Højskole.

Anden del: Kærlighed og kunst. Ægteskabet med Pernille (g. 1966), børnene Emil og Louise, mødet og det langvarige samarbejde med det dårlige selskab - Leif Sylvester Petersen, Kim Larsen og Peter Ingemann. Om tiden med Troels Trier i Røde Mors Rockcirkus, gadeteater, Cirkus Casablanca, Clausen og Petersen og alle Clausens film.

Kilde www.saxo.com

God fornøjelse:-)


Referat fra Clausen-mødet:

Lang:

Udgave: Alle den samme

Sandsynlighed for valg: 6 – læser ikke normalt biografier. Hvis skulle vælge en biografi ville det ikke blive Clausen

Underholdningsværdi: 10 – ikke et stort værk, men enormt underholdende. Kan godt lide at læse om hans værdier, selvom de er anderledes end mine egne. Han er ekstremt sympatisk.

Samlet karakter: 10. Overraskelsesmomentet hiver den op

Styrker: Kender ham ikke særlig godt på forhånd. Han siger mig ikke noget særligt. Han irriterer mig som skuespiller. Men Villa Paranoia var en fantastisk film. Et fantastisk indlik i hans værdier – spændende at se hvordan det er at ”være fra Sydhavnen”. Kunne rigtig godt lide hele hans baggrundshistorie. En force at sproget er holdt så simpelt – intet fitelihut, let at gå til. Respekt for Clausen som menneske. Kan godt lide hans ærlighed – at han vælger ikke at fortælle så meget om sine fiaskoer.

Svagheder: Efter Sylvester kommer ind i billedet – alt det gøgl de laver – synes det var kedeligt at læse om. For lang passage om det. Taler lidt ned til mange andre kunstnere. Gør grin med elitekunsterne, men vil samtidig også selv gerne være sådan.

Jane:

Sandsynlighed for valg: 6 – havde aldrig valgt den. Læser ikke biografier. har ikke noget forhold til ham og han irriterer mig.
Underholdningsværdi: 10 - Blev taget med storm. Især hans barndomhistorie, fed arbejderhistorie. Drenge var deres egen lykkes smed – fik en fest ud af ingenting. Den nære beskrivelse af Sydhavnen og København betog mig meget.

Samlet karakter: 9 med pil op. Fortjener ikke helt et 10tal, da det ikke er et stort værk, men ”blot” en god historie. God underholdning, men ikke så stor litterær værdi.

Styrker: Ekstremt livsbekræftende. Ingen forhindringer. Man kan hvad man vil. Mænd som ikke lader sig begrænse. Ekstrem arbejdssomhed, men leger samtidig. ”Alt er muligt, når man går det med sine gode venner”. Rigtig mande/knejte-kultur. Livet ovenfra og ned. Især barndoms og ungdomsfortællinger er fantastiske. Dybde i savnet af sin far. Den jernhårde vilje – blev cykelrytter slevom han ikke var bygget til det. Bevis på at man kan blive hvad man vil.

Svagheder: Den faldt i underholdningsværdi da han blev ældre. Da han bliver etableret forsvinder der nogle gode fortællinger. Er ikke litterært interessant, men han er et spændende menneske.

Trine:

Sandsynlighed for valg: 6 – kender ham ikke udover Den store badedag og negativ omtale i pressen. Er ikke til biografier generelt – der er for mange af dem om folk der ikke har udrettet noget.

Underholdnigsværdi: Rigtig god – 10. God stemning, intent problem at få den læst færdig.

Samlet karakater: 8 pga sproget og strukturen i bogen.

Styrken: Den lette måde den er fortalt på – alt er fortalt med et smil og et glimt i øjet. Han vælger IKKE at fortælle sin barndomshistorie patetisk. Den fangede mig selvom det ikke er min genre. Spændende at læse om hans måde at løse problemer på.

Svagheder: Strukturen. Til tider svært at finde den røde tråd mellem afsnit og kapitler. Hopper lidt rundt i det, det er et irritationsmoment. Sproget mangler ”et eller andet” – noget sammenhæng.

Randi:

Sandsynlighed for valg: 6
Underholdning: 10
Samlet karakter: 10 (9 for Clausens egen historie, men journalistens arbejde trækker det op)

Styrker: Den gode historie. Kan godt lide talesproget – det er autentisk i forhold hvem han er og genren som sådan. Varmen hvorved han beskriver sine venner (Kim og Leif). Rørende at det visersig at være en personlig udviklingshistorie hvor han starter med at lægge ud med at fortælle om sin barndom med stor underholdning, men ender med at reflektere og anerkende at svigtene trods alt har påvirket ham.
Kunne godt lide at blive introduceret til genren ”samtalebiografi” – et stort arbejde fra journalistens side.

Svagheder: Den sidste tredjedel bliver lidt mere sådan at nu skal han lige have fyret sine politiske budskaber af – ville gerne have haft det interegreret bedre. Selvfølgelig skal det med fordi det er HAM – men det bliver lidt kunstigt – ikke så flydende som resten af historien.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

hvad jeg ledte efter, tak