Så mødes Melvilleklubben dags dato hos Randi - og diskussionen går denne gang på den store klassiker, Johannes V. Jensens "Kongens fald".
"Kongens fald" er en historisk roman af Johannes V. Jensen. Romanen handler om Mikkel Thøgersens liv, som forløber parallelt med kong Christian 2. Kongens fald blev oprindeligt udgivet i 3 dele: "Forårets død", foregår fra år 1497 og ender i år 1500, "Den store sommer", starter tyve år efter, i år 1520 og strækker sig til år 1523 hvor kongen blev afsat. Tredje og sidste afsnit, "Vinteren", foregår 12 år efter, år 1535. Sammen danner de årets ring og samtidig tre faser af Mikkels liv.
"Kongens fald" blev i 1999 kåret til det 20. århundredes bedste roman af Politikens læsere.
Netop som romanen indledes, begynder et oprør i Sverige, og kong Hans udruster en hær, som besejrer svenskerne. Otte, en af bogens personer, kæmper i denne krig. Den næste historiske begivenhed er nederlaget i Ditmarsken i 1500. Kong Hans og hans bror Frederik af Gottorp hyrer en hær af lejesoldater ledet af junker Slentz. Mikkel Thøgersen, en anden af bogens personer, deltager i denne krig. Han overlever som én af de få. Lejesoldaterne lider en krank skæbne, og de fleste bliver dræbt. Dette nederlag skyldes udelukkende militær inkompetence og ditmarskernes brug af digerne og kendskab til terrænet. Størstedelen af hæren bliver nedslagtet, og det er et stort nederlag for den danske konge og bliver begyndelsen til enden på Danmarks stormagtsstatus.
Bogen springer herefter nogle år, hvor det formodes, at Mikkel Thøgersen kæmper som lejesoldat på Europas slagmarker. Danskerne er igen i krig med svenskerne. Christian 2. vinder i isnende kulde et slag ved Tiveden over Seksten Sparre og de svenske rebeller. Dette fejres i Stockholm, og kong Christian krones som konge af Sverige. Under disse ellers så festlige begivenheder anholdes de svenske stormænd, og Det Stockholmske Blodbad er en realitet. Omkring 100 svenske stormænd halshugges på Stortorvet. Dette medfører, at Kalmarunionen endeligt ophører, og Danmark og Sverige vil fra dette tidspunkt altid være to adskilte riger.
Nedslagtningen af de svenske stormænd medfører, at de jyske stænder i Viborg afsætter kongen. Det er efter dette, at kongen foretager den spektakulære sørejse mellem Snoghøj og Middelfart, hvor kongen ikke kan bestemme sig til, om han skal vende tilbage og overbevise stænderne om sit værd, eller han skal samle en hær og kræve sin ret med våbenmagt.
Carl Bloch malede i 1871 et billede af sagnet om den indespærrede Christian 2, der går rundt om et bord. I baggrunden ses en tjener og det er nærliggende at tro, at Johannes V. Jensen har haft dette billede i tankerne, da han skrev om Mikkel Thøgersen.
Det mærkes tydeligt at romanen er ca. 100 år gammel, da den er skrevet i et gammelt sprog f.eks. ”De bedede i Graabølle Kro”. Johannes V. Jensen har et meget beskrivende sprog, med det bliver specielt beskrivende ved de blodige scener. Eksempelvis da der bliver slagtet en hest, ”Dampen stod ud af Venerne.” Men alligevel er det skrevet på sådan en måde, at det ikke forbløffer når der pludselig sker en voldtægt eller hesteslagtning. ”Bøddelens Sværd peb og ramte, og han saa et andet Hoved hoppe fra blokken henad Jorden med et Blodsprøjt efter sig” Sådan skriver Johannes V. Jensen under Det Stockholmske Blodbad, da biskopperne bliver henrettet en efter en. Romanen indeholder flere digte. Dels på tysk, Ei werd' ich dann erschossen og Gendenkst du nock, es war ein' Nacht in Böhmen, og dels på jysk: Gi Husly til to Persowner og afslutningens digt No wil a sej Jer Godnæt. Samtidig bærer bogen også præg af en enorm mængde research; dette bl.a. manifesteret ved at der er over 100 forskellige betegnelser for klæder.
Romanen er skrevet i kronologisk rækkefølge og stiler fra starten mod den uundgåelige slutning. Romanen er en dannelsesroman, hvilket indebærer at Mikkel udvikler sig og bliver dannet i løbet af romanen.
Kilde: http://www.wikipedia.org/ - læs desuden meget mere på Wikipedia eller google "Kongens fald", der findes mange gode links og informationer på nettet.
Referat fra aftenens Melvilletræf:
Maria:
Udgave: 9. udgave, 2. oplag, Gyldendal
Sandsynlighed for valg: 10
Underholdningsværdi: 10
Samlet karakter: 10
Svagheder: Første kapitel er langt og tungt. Træls ikke at vide, hvor man er på vej hen. Lidt ligesom jeg havde det med "Kaptajn Blåbjørn". Blev først fanget ved den store sommer, hvor man kan se, hvem der er i slægtsskab. Indtil da manglede jeg at vide hvilken vej, det pejler. Lidt for mange beskrivelser, for lange passager (han fik også betaling pr. sætning!!!).
Styrker: Det historiske. Mikkel og Axel – fantastiske personskildringer. At mærke hvordan Mikkel forandrer sig undervejs – fra drukmås til vild hævngerrighed. Det med kongen og den fælles bane med Mikkels liv er mindre interessant. Var fuldt på, da Axel kom ind i legen. ”Hvad der kommer let går let” – Yndlingscitat (Kese) Axels kærlighedsliv. Mere liv da Axel bliver introduceret. Kan godt lide det mytiske – men har det også lidt ambivalent med stemningsskiftene. Overraskende god trods den skidte start.
Grith:
Udgave: Luksusudgaven 3. bogklubudgave, 2.oplag. 2002. Illustreret af kunstnere fra romanens samtid og med efterskrift af Niels Birger Wamberg. Gyldendals Bogklubber.
Sandsynlighed for valg: 8
Underholdningsværdi: 9
Samlet karakter: 9
Svagheder: Den historiske kontekst kan blive en svaghed (men er dog også en styrke). Den kræver research, der er noget at holde styr på! Præsenteres for mange personer, steder osv – man kan tabe forfæste ind i mellem. Begyndelsen var op ad bakke – druk, regn, kulde, vinter. Lidt træg sine steder.
Styrker: Midterafsnittet skal fremhæves særligt. Personskildringerne er fantastiske. Miljøkarateristikker, billeder – fx. hesteslagtningerne – gjorde stort indtryk. Kese der blev gal pga. madorgiet. Nogle gode momenter, fx. Otte og Susanna i haven. Alt i alt bestemt en god bog. Også pga. den historiske kontekst. Der sker nogle overraskende ting. Kan godt lide ringens slutning med kongen og Mikkel. Der er mange genrer i romanen! Spændende og godt med genreskiftene undervejs.
Jane: har læst til side 89 (Galejen)
Udgave: 1966, Gyldendal
Sandsynlighed for valg: 10
Underholdningsværdi: Svært udfra det læste. Men er meget underholdt, af det der foregår på landet, og især når de rider.
Samlet karakter: Kan ikke gives da der kun læst til side 89
Svagheder: Hvem er hvem – personerne blandes sammen. Læste tre romaner samtidig.
Styrker: Sproget, beskrivelserne, måden der bygges op – fx. voldtægten af Ane Mette. Spændende når de rider ude på landet – Ottes ridt til Jylland efter varslet. Kan godt lide det drama der opstår, når man ikke får direkte af vide, hvad der sker – mystik. Historiske beskrivelser, episk – man kan se det filmatiseret. Miljøet, det gamle sprog.
Randi:
Udgave: 9. udgave 3. oplag Gyldendals bogklubber.
Sandsynlighed for valg: 10
Underholdningsværdi: 11
Samlet karakter: 11
Svagheder: Starten er for træg, svært at vide, hvad man skal bruge handlingen til. Kræver meget af sin læser, hvis man vil have det hele med - men det er ikke bogens skyld – det er læserens svaghed.
Styrker: Beskrivelsen af TVIVLEN (selve Kongens fald) – et fuldstændig eminent og klogt kapitel, som i tone er helt anderledes end resten. Farcen med kongen der sejler frem og tilbage mellem Fyn og Jylland – urkomisk – det eneste sted man griner undervejs. Sprogets righoldighed, nuancer, mange synonymer, smukt og poetisk selv når det er mest klamt. Sammenblandingen af genrer. Myterne, den historiske kontekst og andre referencer, som vækker min nysgerrighed og har fået mig til at google efter mere viden. Vil gerne læse romanen igen en dag, da jeg tror, man kan hente endnu mere ud af den, hvis man har tiden til det.
Lang
Var tilstede ved mødet, men havde læst så lidt, at hun ikke havde noget grundlag at udtale sig på. Men nysgerrigheden blev vist vakt efter de andres beskrivelser :-)